Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napjainkban is találunk olyan lőszereket és robbanóanyagokat, melyek a II. világháborúból maradtak vissza. Előkerülhetnek ezek építkezések során, szántóföldeken, talajmunkák közben, kirándulás alkalmával az erdőben, és még hosszasan lehetne sorolni azokat a helyeket, ahol találkozhatunk ilyen tárgyakkal. Nagyon sokan már ártalmatlan vasdaraboknak nézik ezeket, abból kiindulva, hogy rozsdásak és régiek. Ez, mint oly sok tragédia mutatja, koránt sem így van. Sőt, veszélyesebbek ezek a több tíz éves robbanószerek és lőszerek, mint a napjainkban gyártottak. Ezek belső része ugyanúgy az idő martaléka lett, mint a külseje. Az, hogy ezek egy része eddig nem lépett működésbe, sok esetben a véletlennek köszönhető, valamint annak, hogy viszonylag védett helyen, földben, mozdulatlanul hevert. Ha ezeket onnét elmozdítják, felemelik, könnyen olyan belső változások történhetnek a belsejükben, ami könnyen a robbanáshoz vezet.

A hosszú idő alatt kémiai reakciók következtében, a robbanószer kikristályosodik és a legkissebb ütödésre mozdításra felrobbanhat. Ne becsüljük le őket! Egy csecsemő méretü lövedék akár 300 méteres sugarú körben is pusztitást tud végezni.

Mit lehet tenni, ha ilyent találunk?

Mindenekelőtt semmi esetre sem hozzányúlni, mozdítani, vagy odébb vinni. Ne hagyjuk ott azzal, hogy majd később kitaláljuk, mit is tegyünk.
Ilyen tárgy megtalálása esetén a legfontosabb teendők:

  • Megfelelő módon körül keríteni, és figyelmeztető táblákat, feliratokat elhelyezni, figyelmeztetve az arra járót a veszélyről.
  • Gondoskodni a talált robbanószer megfelelő őrzéséről addig, amíg az illetékesek ki nem érkeznek a helyszínre.
  • Értesíteni a rendőrséget, pontosan megjelölve azt a helyet, ahol rátaláltunk a lőszerre, vagy robbanóanyagra. Kisebb település esetén a helyi körzeti megbízottat kell értesíteni.

Amit meg kell tartani a saját és környezetünk biztonsága érdekében:

  • Ne mi akarjuk ezeket a tárgyakat biztonságba helyezni, biztos helyre vinni, mert életünkkel fizethetünk érte. Jobb esetben "csak" súlyos sérüléssel ússzuk meg e tettüket. Ne bízzunk abban, hogy hosszú ideig nem robbant fel, miért pont most történne baj? Elég egy rossz, vagy hirtelen mozdulat, és a baj bekövetkezik.
  • Ezt a feladatot MINDIG bízzuk olyanokra, akiknek ez a foglalkozásuk, és értenek a robbanószerekhez, a tűzszerészekre.